EDUCATIONAL COMPLEX „KAJZERICA“

https://www.youtube.com/watch?v=mXlmkS0StiA

The concept of the cultural – educational complex in Kajzerica has been deducted from a contextual inspiration: by shifting the direction of the complex volume from the street of the old Kajzerica we get a public area and an extension of the urban space under a green shelter. The lifted classroom volume slabs are outdoing the access to the school yard, opening transparency, lucidity, continuity and relations within the site, metaphorically substituting crowns and shadows of the trees, freeing the public space and rendering an artificial forest merged with the authentic green surface.

Nursery and Kindergarten building is aesthetically and functionally compatible with the school building.  The central square is binding them together.

The school building is separated from the building of Nursery and Kindergarten for functional reasons. Both  buildings are organized in such a way that can work as one system or separated systems, according to their needs.  The compact character of the buildings sets free a large area of the site for other purposes: sport fields, playgrounds and horticultural areas with local and new green species.

Both of the buildings are using renewable sources of energy.