ISTRAŽIVAČKI CENTAR U BALIJU

Kako projektirati zgradu unutar impresivnog krajolika, mješavine mora, vulkana, hramova, zalazaka..., bez da se naruši dana prirodna ravnoteža? Nadalje, kako uspostaviti vezu između tradicionalnih i geografski vrlo specifičnih karakteristika otoka i traženog arhitektonskog zadatka – Istraživačkog centra za tsunamije? Planirani centar predviđen je u moru, odmah do Kuta plaže, poznate po nadrealnom zalasku sunca. Novi centar zamišljen je kao novi element samog krajloika, mala digresija iznad morske linije. Analizirajući prijedloge i programe te zadani kontekst, odlučili smo povezati more i otok – stvoriti interakciju oba elementa, simbiozu esencijalno suprostavljenih tkiva. Osmišljeni dizajn je interakcija čvrstog i tekućeg, kopna i mora. Stvarajući prodore na izvornoj masi kuće, dobiveni su prostori koji se prirodnim putem pune vodom, u skladu s funkcionalnim potrebama istraživačkog centra. Dijelovi kuće iznad mora djeluju poput vulkanskih vrhova, povezanih sa etažama ispod razine mora.