KUĆA B 51

Namjera autora je zadržati dojam kuće koja viri iz zelenog vegetativnog okvira sa prostorima koji se vežu uz teren i “hvataju” moguće vizure.

Željena pretpostavka uz programski limit sadržaja formira tlocrt u tri prostorna segmenta postavljena u izduženom nizu. U izduženoj kompoziciji središnji element izvučen je prema sjeveru, s izbačene strane formira ulaz, a s uvučene formira terasu sa bazenom.

Središnji element funkcionalno  predstavlja komunikacijski, servisni prostor - cjelinu između rubnih, korisnih elemenata – prostora.

Rubni elementi hvataju vizure: istočni prema ulici, a zapadni, dovoljno izvučen od gabarita susjednih kuća gleda prema svim orjentacijama , s naglaskom prema onoj južnoj, maksimalno otvorenoj.

Uvlačenjem triju gornjih etaža kuće prema zapadu-u dubinu dvorišta, u odnosu na regulacionu liniju na kojoj se nalazi samo najdonja etaža, ostvarene su kvalitetne vizure.

Upravo tim pomakom kuća se odmiće  od lijevog i desnog susjeda, te se ostaruju kvalitetne vizure i položaj u odnosu na neposredni kontekst.